wtorek, 23 sierpnia 2016

Babeczki na mleku kokosowym

Mleko kokosowe przygotowałam sama (przepis- >>>KLIK<<<). Wyjeżdżałam na weekend, nie zdążyłam wypić całego, więc wykorzystałam go do babeczek. 
Mleko w babeczkach właściwie nie jest wyczuwalne, wobec czego powinny zasmakować nawet tym, którzy za kokosem nie przepadają. A jest to całkiem fajny zamiennik dla zwykłego mleka krowiego. Kokosowego smaku możemy im nadać dodając np. wiórki kokosowe. Tak też zrobiłam i były bardzo delikatne, mięciutkie i z lekką nutą kokosu. Jako przekąska w pracy - sprawdziły się naprawdę nieźle :) 



Co potrzebujemy: (około 25 babeczek)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


1. Łączymy wszystkie suche składniki, a następnie dolewamy  olej i mleko. Składniki mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste.

Do foremek nakładamy ciasto (ja zawsze daję mniej więcej do połowy foremki).

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Powinny się ładnie zrumienić. Możemy też sprawdzić drewnianym patyczkiem  (jeśli nie jest obklejony ciastem - wyjmujemy z piekarnika).

Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub wybraną polewą.

SMACZNEGO :)


3 komentarze:

  1. Polecam, wyszły przepyszne! :) Zniknęły w .. godzinę? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą smakować wspaniale z kubkiem mleka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Na blogu są tak świetne przepisy więc sama nie wiem co najpierw upiec! Jeszcze takiej wersji babeczek nie próbowałam, a uwielbiam kokos :)

    www.gitaraiszpilki.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...