niedziela, 6 marca 2016

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe - kto nie próbował, musi natychmiast to zrobić :) Ciasto bardzo popularne za granicą.
Marchewka raczej nie kojarzy nam się ze składnikiem ciast. A jednak. W trakcie pieczenia mięknie, a ciasto staje się wilgotne. Polecam tym, którzy nie przepadają za suchymi plackami. 
Możemy przekładać go kremami, ale nawet bez nich smakuje bardzo dobrze :) Próbowaliście?



Co potrzebujemy:
Ciasto
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka startego jabłka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
  • 2 opakowania serka puszystego np. Almette śmietankowy
  • 3/4 kostki masła


*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Marchew i jabłka obieramy ze skórki. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a jabłko- grubych. Wrzucamy do miski (jabłka możemy przykryć marchwią, aby nie ciemniały).

2. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i ucieramy przez kilka minut. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a następnie miksujemy do połączenia składników. 
Na koniec dodajemy stopniowo marchew z jabłkiem, dokładnie mieszając łyżką. Dosypujemy cynamon.

3. Pieczemy przez około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

4. Przygotowujemy masę: Miękkie masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo serek. Opcjonalnie możemy wsypać 1-2 łyżeczki cukru pudru. Nie jest to konieczne, ponieważ ciasto będzie słodkie.

5. Kremem smarujemy przestygnięty wierzch ciasta. Możemy również przeciąć ciasto na dwa płaty i przesmarować środek.

SMACZNEGO :)





5 komentarzy:

  1. PIęknie wygląda, bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :D
    jeszcze nigdy nie jadłam marchewkowego :D
    -Mój blog-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję spróbować, naprawdę może smakować :)

      Usuń
  3. hej, a jakas zdrowsze wersje może posiadasz tego przepisu? ;P albo jaka moge dodac zamiast pszennej? bo zamiast cukru to sprobowalabym z miodem;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast pszennej można dodać inną mąkę, czy to będzie razowa, czy owsiana czy jeszcze inna, nie powinno mieć znaczenia, ale nie próbowałam, więc głowy nie daje ;) myślę, że można wykorzystać miód :]

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...