niedziela, 13 września 2015

Batoniki musli bez pieczenia

Zawierają tylko 3 podstawowe składniki.

Jeśli otwieramy szafkę i mamy w niej płatki owsiane, miód i jakieś suszone owoce - to batonik prawie gotowy ;) Można opcjonalnie dodawać gotowe płatki musli czy też orzechy. 
Moja wersja zawierała jedynie płatki owsiane górskie i błyskawiczne, żurawinę, rodzynki i miód. To wszystko możemy zrobić w godzinę (liczę tutaj czas, jaki batoniki powinny spędzić w lodówce).
Dacie się skusić na zdrowy podwieczorek? :)



Co potrzebujemy:
  • płatki owsiane (3/4 górskich oraz 1/4 błyskawicznych)
  • żurawina/rodzynki
  • miód
  • orzechy (opcjonalnie)
  • płatki musli (opcjonalnie)

* nie podaję ilości składników, ponieważ dodajemy wszystkiego tyle, na ile mamy ochotę ;)



1. Płatki owsiane wsypujemy na patelnię bez dodatku tłuszczu i prażymy na złoty kolor.
Żurawinę i rodzynki możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do miski z podprażonymi płatkami.

2. Do miski ze składnikami wlewamy stopniowo miód i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki zostaną nim obklejone. Jeśli miód będzie za gesty, możemy go nieco roztopić.

3. Całość przekładamy do kwadratowej lub prostokątnej formy (moja okrągła z racji braku innej w tym momencie :p) i wyrównujemy łyżką.
Odstawiamy na około 1 godzinę (im dłużej tym lepiej) do lodówki, a następnie kroimy na kawałki.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Mimo że już pózna godzina, to z wielką ochotą zjadłabym taki batonik;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...