niedziela, 19 lipca 2015

Domowe lody biszkoptowe - bez mieszania

Pomijając biszkopty uzyskamy lody śmietankowe ;)
Tych lodów nie musimy mieszać w trakcie mrożenia. Nie musimy mieć żadnej specjalnej maszynki do ich wykonania.
Przygotowuje się je bardzo szybko i sprawnie. Niestety jeszcze szybciej znikają ;)
Ale może to i dobrze, bo pamiętajcie, że ze względu na obecność surowych jajek - lody należy spożyć w ciagu kilku dni.
Trzy obowiązkowe składniki -śmietana, cukier i jajko. Reszta to już nasza inwencja twórcza ;]
Moje debiutanckie domowe lody wyszły super, jestem z nich bardzo dumna :)
Następnym razem dodam nieco mniej cukru, bo dla mnie były troszkę zbyt słodkie. Ale co kto lubi.


Co potrzebujemy: (ok 400 ml lodów)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok 5 biszkoptów


1. Jajko zalewamy na około 10 sekund wrzącą wodą - sparzamy je.

2. Białko ubijamy na sztywno z połową cukru.
W oddzielnej misce ucieramy żółtko z łyżka ciepłej wody i drugą połową cukru  (+ cukier waniliowy), aż do osiągnięcia prawie białej jednolitej masy.

3. Śmietanę ubijamy (jeśli weźmiemy 30% - mojej 36% nie dało się ubić, dlatego jedynie ją nieco rozmiksowałam), a następnie dodajemy zawartość pozostałych misek.

Kruszymy biszkopty, wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemniczka od lodów.
Mrozimy przez całą noc, a na następny dzień delektujemy się :)

SMACZNEGO ;]

4 komentarze:

  1. Biszkoptowe?! Kradnę! Pyszności :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie! Nigdy nie jadłam biszkoptowych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tymi lodami,muszą być smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...