niedziela, 14 czerwca 2015

Trufle z twarogu (i nuta pomarańczy)

Wreszcie zrobiło się ciepło i można smakować sezonowe owoce. Gdyby jednak ktoś miał ochotę na nieco czekolady, trufle są strzałem w dziesiątkę. Pierwszy raz robiłam takie nadziewane twarogiem i przyznam, że są naprawdę smaczne. Ciekawy posmak nadaje im skórka pomarańczowa, a także sprawia, że nie są mdłe. Polecam wypróbować :)




Co potrzebujemy: (ok 15 sztuk)
  • 250 g chudego twarogu
  • 0,5 szklanki płatków czekoladowych (np. cookie crisp)
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej


1. Rozdrabniamy płatki przy pomocy blendera. Następnie dodajemy do nich twaróg, cukier i skórkę pomarańczową. Wszystko razem raz jeszcze miksujemy.
Z masy formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, a następnie wkładamy na 1 h do lodówki. (masa może być lepka i klejąca)

2. Schłodzone kulki, obtaczamy w roztopionej czekoladzie (jak to zrobić? >>KLIK<<).
Raz jeszcze chłodzimy w lodówce przez około 1-2 godziny.

Można je przechowywać przez kilka dni w lodówce.

SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł, przepis bardzo mi się podoba. Dodanie chudego twarogu do środka to super pomysł na chude nadzienie, na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo ciekawy,trufle wyszły rewelacyjne z tego co widać.Z twarogiem brzmi zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne, zwłaszcza kiedy dopadnie nas ochota na słodkie co nieco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...