sobota, 28 marca 2015

Kluski śląskie

Czyli po mojemu kluski z dziurką ;] Bardzo proste do przygotowania kluchy dwuskładnikowe, więc nawet początkująca "kucharka" da sobie z nimi radę. Przygotowałam je pierwszy raz i myślę, że debiut udany.
Kiedy je najlepiej przygotować? Gdy z obiadu zostaną nam ziemniaki. Wtedy mamy część pracy za sobą ;)



Co potrzebujemy:
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana


1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przeciskamy je przez praskę. Możemy to też zrobić widelcem, jeśli nie mamy praski pod ręką ;)

2. Gdy przestygną, przekładamy je do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną z nich wyjmujemy i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dorzucamy wyjętą część i zagniatamy ciasto. 
Jeśli będzie lepkie, możemy dodać nieco mąki.

3. Formujemy kulki, rozpłaszczamy je i robimy małą dziurkę w środku.

4. Kluski wrzucamy na około 2-3 minuty do gotującej, osolonej wody.
Podajemy z sosem lub na słodko ;)

SMACZNEGO ;)

3 komentarze:

  1. Rozgniatanie ziemniaków widelcem odradzam- będą grudki w cieście.
    Dawno nie robiłam klusek- dziękują za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rozgniatałam i nie było problemu z grudkami ;) ale wiadomo, trzeba to zrobić dokładnie.

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...