środa, 12 lutego 2014

Masa z pianek marshmallows

Robiłam ją po raz pierwszy i wyszła całkiem fajnie. Na początku obawiałam się, ponieważ była strasznie klejąca, ale w momencie dodawania cukru pudru, masa nabierała kształtu i przestała odklejać się od dłoni. Idealna do wykonywania dekoracji czy też jako masa do pokrycia całego tortu.
I co mnie najbardziej cieszy - nie jest aż tak słodka, jak mogłoby się wydawać ;]




Co potrzebujemy:
  • ok 300 g pianek
  • ok 500 g cukru pudru
  • kilka łyżek wody

1. Pianki roztapiamy w kąpieli wodnej, tak jak czekoladę w linku obok (>>>KLIK<<<). Wybrałam wariant
w którym miseczka nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą.
Do miseczki dodajemy kilka łyżek wody oraz pianki. Zawieszamy na rondelku, mieszamy aż do całkowitego roztopienia.
Możemy dodać barwniki spożywcze, aby kolor był ładniejszy.

2. Do roztopionej masy dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy. Gdy masa będzie sprawiać opór, wykładamy ją na blat obsypany cukrem pudrem i dalej ugniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy.
Masę możemy rozwałkować i wycinać z niej ozdoby. Aby nie przyklejała się do blatu, obsypujemy go cukrem pudrem lub smarujemy olejem.


4 komentarze:

  1. Idealnie trafiłaś z przepisem, szukałem takiej masy na pokrycie tortu.

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł kapitalny, będę musiała przetestować:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...