niedziela, 21 lipca 2013

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Przepis na to ciacho zalegał już u mnie od dawna, aż w końcu przyszedł czas by go wypróbować. No i przyznam, że jest godny polecenia.
Jeśli ktoś jest miłośnikiem popularnych pralinek, to ciasto na pewno przypadnie mu do gustu - krem jest bardzo zbliżony do tego ze środka Rafaello. Ciasto jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach. Wystarczy jeden kawałek, aby się nasycić - ale czy idzie przestać go jeść po jednym kawałeczku? Jest ciężko ;]




Co potrzebujemy:
  • ok 450 g herbatników (3 warstwy)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki kartoflanki
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 40 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

* ciasto przygotowałam na blaszce o wymiarach 25x31 cm

1. Przygotowujemy krem budyniowy. Połowę mleka zagotowujemy, a drugą mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Studzimy ją.

Miękkie masło rozmiksowujemy i dodajemy do niego łyżkami ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (nieco zostawiamy na posypanie wierzchu) i ok 30 g startej czekolady i mieszamy.

2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kremem, a następnie przykrywamy kolejną warstwą. Z podanych składników miałam 3 warstwy. Wierzch posypujemy wiórkami i startą czekoladą.

Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, aby zmiękło.




38 komentarzy:

  1. Uwielbiam ! :) Niestety mój luby nie lubi kokosu... A ja uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. jak go dawno nie robiłam... było jednym z moich ulubionych ciast z dzieciństwa (zaraz po bloku) :) tylko u mnie w domu nie dodawało się białej czekolady, ale ciekawy pomysł, będę musiała skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto! Ne wymaga wiele czasu i na pewno jest zdrowsze od słodyczy i ciast z cukierni. Polecam wszystkim miłośnikom słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo takie lubię, włącznie z białą czekoladą i wiórkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, szybkie i efektowne :]

    OdpowiedzUsuń
  6. 3bita niedawno robiłam, więc może teraz czas na rafaello? :) Twoje znakomicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham to ciacho:) fenomenalne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda:) lubię to ciasto w wersji do pieczenia i bez:) pyszne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ta kartoflanka to tu po co? Ja już wieki temu robiłam rafaello bez pieczenia, też niebo w gębie a prostszy przepis na krem budyniowy. Do tego wyszło Ci strasznie płaskie, mało efektowne i lekko rozciapciane:) Ja lubię jak na drugi dzień idealnie się kroi i jest wysokie aby można było czym się rozkoszować :) Bo to przecież nie ma być herbatnikowy naleśnik :) Traktuj mój post z przymrużeniem oka. Ciacho na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kartoflanka by wyszedł ala budyń ;)) zrobiłam dziś tyle ze bez czekolady i tak wyszedł bardzo słodki ale pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam. Rewelacja! Wszyscy, którzy próbowali byli zachwyceni :) Super przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda apetycznie:)
    Muszę je zrobić :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. czy te wiórki kóre idą na wierz mogę dodac takie prosto z opakowania cz musze je uprażyc? bo niekotrzy podają ze trzeba prazyc. a ja wsypalam takie ,,suche'' niewiem czy odbrze zrobilam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również sypałam prosto z opakowania :) mi smakowało, uprażone pewnie też byłyby dobre :]

      Usuń
  14. 450 g herbatników to ile będzie paczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupowałam na wagę ;) zależy ile g jest w paczce, pozdrawiam ;]

      Usuń
  15. aa tam jest 3/4 szklanki czy 3 albo 4 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy ciasto nie ma problemu z "rozpływaniem" się? Trzyma się dobrze w całości, jeśli postoi długo w lodówce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nic mu się nie stanie. Mój kiedyś stał ok 3 dni i wyglądał tak jak po przygotowaniu ;)

      Usuń
  17. witajcie.Długo szukałam tego przepisu i ten wydaje mi sie najbardziej przypominajacy ten moj zapomniany z tym że ja robiłam z krakersami...bardzo dobre.polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. toma byc masło, masło..czy margaryna ? moze byc masłomazurskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam zwykłe masło. Nie dawałam margaryny z tego względu, że bałam się czy nie zmieni ona smaku, ale można spróbować. P.S. Wkradł się błąd z ta margaryną, zaraz poprawię ;)

      Usuń
  19. No dodałam masło. ;) wyszło, mega, mega przepyszne ! :) Super ciasto. powiedz mi tylko proszę jeszcze czy później też je trzymać w lodówce ? Trzymałam na noc i w sumie trzymam cały czas. :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przez cały czas trzymałam w lodówce i było ok ;]

      Usuń
  20. Ja wzięłam pół zwykłego mleka i pół kokosowego. Wyszło pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  21. A żółtka? Nie powinny być w masie na budyń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie dodaję żółtek do masy budyniowej ;)

      Usuń
  22. Wykonałam tylko do tego dodałam dwa żółtka tak jak w innych przepisach i zamiast herbatników krakersy, które nadają charakteru:) Ciasto przepyszne i niestety znika w tempie błyskawicznym! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja chętnie też dodałabym krakersy, ale czy one aby nie będą takie ciapowate, bo jednak herbatniki są twardsze. Jak ktoś robił z krakersami to proszę o szybką odp :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. ciasto po prostu wspaniałe, polecam wszystkim ;) moja ocena 10/10

    OdpowiedzUsuń
  25. zrobilam ciasto tak jak opisane jest w przepisie.. jednak po wyjeciu z lodowki bylo bardzo twarde i przypominalo twarde maslo.. co moglam zrobic zle? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może masa była zbyt gęsta, ciężko mi stwierdzić co mogło pójść nie tak. Proponuję w przyszłości spróbować raz jeszcze, może to była wina jakiegoś składnika, może coś z masłem nie tak?

      Usuń
  26. Witam! :)
    Ile maja te Wasze szklanki w przepisie... Taka czarna standardowa z duralexu starczy? Czy 250ml ma byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja ma 250 ml, ale myślę, że jak da Pani taką pełną 200 to będzie ok, bo 250 ml też nigdy nie daję pełnej ;]

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...