czwartek, 30 maja 2013

Surówka Coleslaw

Zawsze smakowały mi kupne surówki warzywne, ponieważ mają one swój specyficzny smak i nie przypominają tych domowych. Od kiedy usłyszałam o surówce Coleslaw, nie chcę żadnej innej.
Jej podstawowym składnikiem jest kapusta, czyli nic takiego, ale za to sos nadaje jej świetny smak. Kto by pomyślał żeby dodać mleko do surówki - nigdy nie próbowałam, a warto :) To jest taka podstawowa wersja, ale możemy dodać również starte jabłko lub kukurydzę.




Co potrzebujemy:
  • średnia główka kapusty (ok 1 kg)
  • 1 duża marchew (lub 2 małe)
  • pół cebuli
  • 5-6 czubatych łyżek majonezu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: 1 łyżka oleju (u mnie Olej słonecznikowy Oleofarm)


* z podanych składników wychodzi mi duża miska surówki
* można użyć całej cebuli, jednak dla mnie to za dużo i psuje smak ;]


1. Kapustę i marchew ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy.

2. Przygotowujemy sos. Do miseczki wkładamy majonez, dodajemy mleko, sok z cytryny, cukier puder, ocet, olej oraz sól i pieprz według uznania. Sos dokładnie mieszamy i zalewamy nim kapustę, marchew i cebulę. Mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



3 komentarze:

  1. bardzo lubie tą surówkę i nigdy nie potrafiłam zrobić takiej zeby smakowała jak sławny colesław - a tu proszę - gotowy przepis:) też bym nie wpadła na to, żeby dodac mleko do surówki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. colesław, o ironio sałatka którą pierwszy raz spróbowałam w kfc . I od tamtej pory bardzo polubiłam, tak że przygotowuję sama.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory jadłam tylko kupną tę surówkę, ale dzisiaj zrobiłam z tego przepisu - jest pyszna!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...