piątek, 12 kwietnia 2013

Rolada z dzika ze śliwkami

Jest to przykład rolady ze śliwką, ale oczywiście zamiast dziczyzny możemy wykorzystać mięso wołowe bądź wieprzowe. Rolada sprawdza się idealnie na obiady, kolacje czy zwykłe spotkania ze znajomymi. Możemy ją podawać na ciepło, albo kroić na zimno cienkie plastry i jeść z chlebem. Mi smakują obie wersje :)



Co potrzebujemy:
  • 1,5 - 2 kg szynki z dzika 
  • ok 200 g suszonych śliwek
  • 50 ml oleju (u mnie Olej z pestek winogron Oleofarm)
  • kilka ziaren jałowca
  • pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowana
+ sznurek do związania


1. Szynkę rozciąć tak, abyśmy mieli jeden duży plaster. Rozgniatamy ziarna jałowca i dodajemy je razem z przyprawami (według uznania) do oleju, a następnie nacieramy nim mięso. Odstawiamy na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozkładamy roladę, układamy śliwki (jedną przy drugiej) przy jednym z brzegów, zwijamy i związujemy sznurkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 80 minut (możemy też dusić pod przykryciem). 
W trakcie pieczenia przewracamy roladę ok 2 razy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...