sobota, 9 marca 2013

Sernik z rosą

Tylko gdzie ta rosa? No akurat na tych kawałkach sernika, które udało mi się sfotografować  prawie jej nie widać ;p A wszystko przez to, że ciasto znika w błyskawicznym tempie. W każdym razie jest ono naprawdę dobre i bardzo się cieszę, że dostałam ten przepis. Mniej przypomina sernik, a bardziej piankę z ptasiego mleczka - takie moje odczucia ;) A piękne złote krople rosy tylko dodają mu urody. Klasyczny sernik nie zawsze mi wychodzi, ale za to ten z rosą - zawsze. Udaje się choćby nie wiem co ;] 





Co potrzebujemy: 
Ciasto
  • 100 g cukru
  • 300 g maki
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe

Rosa
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru


1. Przygotowujemy ciasto.  Z podanych składników zagnieść ciasto i oblepić nim całą blachę (łącznie z bokami). 

2. Ser: białka ubić z cukrem, dodać wszystkie żółtka. Następnie miksując dodajemy pozostałe składniki. Ser wkładamy łyżkami. Na samym końcu dodajemy budynie. Gotową masę wylewamy na ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.

3. Ok 10-15 min przed upływem 50 minut, ubijamy białka z cukrem. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i w miarę równo rozsmarowujemy ubitą pianę na wierzchu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy dalej przez 20 minut w 150 stopniach. 
SMACZNEGO




14 komentarzy:

  1. Jeden z moich ulubionych serników :) Zapisałem przepis i na pewno wypróbuję w te święta! Super!
    Dzięki!
    Pzdr!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na pewno też się w te święta pojawi. Pozdrawiam ;]

      Usuń
  2. Uwielbiam takie puszyste piankowe ciasto które rozpływa się w ustach :) Chyba skuszę się na ten przepis.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam chyba coś widze, więc nie jest źle;)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernika na zimno i sernik z rosą to 2 moje ulubione serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym taki serniczek jutro do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam mój pierwszy sernik z rosą - siedziałam jak wmurowana i czekałam, aż w końcu ta rosa się pojawi... ;) Śliczności Ci się udały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zastąpić czymś smalec czy ma on duże znaczenie w cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć lub wziąć łyżkę masła zamiast tego ;)

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...