wtorek, 5 marca 2013

Kotlety mielone z serem

Kotlety mielone to bardzo tradycyjne danie i też trzeba umieć je zrobić. No i nauczyłam się ;) Nie robi mi dużej różnicy to czy mielone mają coś w środku czy nie, ale warto czasami wprowadzic nowe smaki :) To co włożymy do środka zależy tylko od nas. U mnie był to żółty ser i pietruszka. Mogłaby sie pojawić również papryka, ogórek kiszony bądź marchewka. A może wy wkładacie coś ciekawego w środek kotletów mielonych? ;) 




Co potrzebujemy: (8-9 mielonych)
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • pół cebuli
  • sól, pieprz, majeranek, vegeta, lubczyk
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 150 g żółtego sera
  • 150 g margaryny
  • bułka tarta do obtoczenia

1. Bułkę moczymy w wodzie na ok pół godziny. Do mięsa mielonego dodajemy jaja, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub granulowany i przyprawy według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy wyciśniętą bułkę i wyrabiamy, aż mięso będzie odchodziło od ręki.

2. Formujemy mielone. W środek wkładamy ser oraz pietruszkę i dokładnie "zamykamy". Kotlety obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na patelnie z rozgrzaną margaryną. Smażymy po obu stronach (możemy również przez kilka minut na bokach), aż mielone uzyskają rumiany kolor.

SMACZNEGO




3 komentarze:

  1. mniammmm uwielbiam takie eksperymentowanie z klasycznymi mielonymi!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre lepsze od tradycyjnych mielonych i zawsze cos nowego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...