wtorek, 5 lutego 2013

Pszenne chlebki PITA

Długo zabierałam się do ich zrobienia, bo nie wiedziałam co mi wyjdzie. Chlebki pita jadłam dotychczas w szybkich barach, z farszem w postaci mięsa, surówek itp. Pomysł zaczerpnęłam z Piekarni Tatter.
Jak się okazało, można je zrobić bardzo łatwo w domu i są równie pyszne. Może nie są zbyt kształtne, ale za to są niesamowicie miękkie, zjadłabym je od razu po wyciągnięciu z piekarnika, bez żadnych dodatków :) A co włożymy do środka to już zależy tylko od nas :) Nawet przesmarowane masełkiem smakują wybornie :)




Co potrzebujemy: (6 sztuk)
  • ok 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 niepełna łyżeczka soli


1. W kilku łyżkach ciepłego (ale nie zagotowanego) mleka rozpuszczam drożdże. Można dodać 0,5 łyżeczki cukru, wtedy jeszcze lepiej rosną. Odstawiamy drożdże na kilka minut, aż zauważymy, że zaczęły "pracować". Wtedy dodajemy je do miski z pozostałymi składnikami. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i będzie łatwo odrywało się od ręki. Odstawiamy na ok 40 min, aż podrośnie.

2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich kulki. Stolnicę podsypujemy mąką i każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość ok 5-6 mm. Pity odstawiamy jeszcze na jakieś 15 minut, aby troszkę urosły.
Pieczemy w 230 stopniach przez ok 8 minut. Możemy potrzymać dłużej jeśli chcemy, aby były bardziej zrumienione.

SMACZNEGO


22 komentarze:

  1. Ślicznie wyszły :) ale mam pytanie czy one są rozwarstwione w środku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są puszyste, wygladają jak chlebek w środku. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam :)

      Usuń
    2. To muszę pszennych szukać dalej :) a na puste pełnoziarniste pity zapraszam do mnie :D http://kasia-gotuje.pl/przepis/222.chlebki-pita-pszenno-zytnie

      Usuń
  2. świetnie wyszły aż zrobiłem się głodny od samego patrzenia

    OdpowiedzUsuń
  3. http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/06/racuchy-z-jabkami.html
    Racuchy smażone na oleju czy teflonie (o ile to możliwe)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja smaże na oleju, takich beztłuszczowych nie próbowałam ;)

      Usuń
  4. Fajne:) i całkiem wysokie jak na chlebki pita:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne wyszły:) pulchne i jakie rumiane:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Własnie ich wyglad jest zachwycajacy! Widac na fotkach te pulchnosc! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię te chlebki :) wspaniale Ci się udały ;)


    PS. Alez urocze tło pod składnikami? Wklejałaś je osobno wraz z napisami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ustawia się to w kodzie html, ale sama tego nie robiłam, więc nie mogę pomóc. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Moja siostra takie robi są pyszne :)
    Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jej, ale nabrałam ochoty na taki chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepisane! :) pozostało tylko zakupić produkty i do roboty !:)
    świetny blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznego :) U mnie tak smakowały, że jutro też się pojawią ;)

      Usuń
  12. Bardzo lubię ten smaczny chlebek,do tego jeszcze pyszny farsz i gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pita bardzo przypomina indyjski chlebek naan, tylko w tamtym przepisie dodatkowo są trzy łyżki jogurtu naturalnego. Smakują bardzo podobnie. Lubię zanurzać w oliwie z oliwek z ziołami... Pita długo nie leżała na stole podczas kolacji. Pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...