sobota, 23 lutego 2013

Ciasto Kopiec kreta

Pamiętam jak pierwszy raz robiłam to ciasto. Było to wiele lat temu, z koleżankami. Wtedy potrafiłyśmy zrobić tylko ciasto z paczki. Teraz potrafię zrobić w kuchni nieco więcej i już nie kupuję półproduktów.
To ciasto jest tak proste, że nawet szkoda wydawać ok 7 zł na kartonik z mieszaninami.
Robiłam go sama pierwszy raz i wyszedł pyszny :) Nie kupujcie, przygotujcie sami - to naprawdę proste :)
Masę możemy zrobić nawet ze śmietany, ja zrobiłam jogurtową i była bardzo pyszna.




Co potrzebujemy: (tortownica ok 26 cm średnicy)
Ciasto
  • 125 g cukru
  • 100 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Masa
  • 250 ml śmietany min 30% 
  • 350 g jogurtu greckiego 
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • ok 5 g żelatyny
+ 3 banany


1. Przygotowujemy ciasto. Ubić białka z cukrem i dodać żółtka. Wkładać stopniowo masło, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy do osiagnięcia gładkiej masy. Możemy dodać 1-2 łyżki mleka, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Wykładamy ją na przesmarowaną tłuszczem tortownicę.
Masa jest gęsta, więc trzeba ją starannie rozsmarować, aby ciasto nie miało "dołków".
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 25 minut.

2. Przestygnięte ciasto wycinamy w środku, tak jak na zdjeciu obok, pozostawiajac spód i boki. Wydrążone ciasto zostawiamy na posypanie. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do ubitej na sztywno śmietany dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką.

3. Banany kroimy wzdłuż i układamy w wyciętym "kole". Uzupełniamy luki kawałkami. Następnie wylewamy masę i formujemy kopiec. Wierzch posypujemy wydrążonym ciastem.

SMACZNEGO



19 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciacho!:) domowa wersja rządzi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest przepyszne. Jak ja już go dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopiec kreta kojarzy mi się przede wszystkim z gotowym ciastem z paczki (które to niemal z pogardą mijam w sklepach, odkąd zaczęłam piec i gotować wszystko "od zera") i w końcu natrafiłam na przecudne ciasto domowej roboty! Super! Wygląda wyśmienicie :)

    Ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe zdecydowanie najlepsze :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Uwielbiam kopiec kreta - smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kopiec kreta jak patrzę na te zdjęcia to już czuje jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego domowego kopca jeszcze nie robiłam, zawsze wydawało mi się to bardzo trudne, ale chyba najwyższa pora się przełamać i zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniaaaaaaaaam! Ale mam teraz smaka.. :(

    OdpowiedzUsuń
  8. A masło ma być rozpuszczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, masło dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki i wyrabiamy ciasto.

      Usuń
  9. Piekłam dzisiaj ciasto dokładnie wg.przepisu i wyszło ciemniejsze i niższe.Może na ten wymiar tortownicy należy podwoić proporcje? ale nie poddaję się, jutro powtórka pieczenia w mniejszej tortownicy ;)
    Lucy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję też nie ubijać jajek wcześniej, tylko wrzucić wszystkie składniki razem i miksować do połączenia składników. Wtedy nie powinien opaść w trakcie pieczenia. Za drugim razem tak robiłam i był wyższy. Można też dodać większe ilości składników. Czekam na info jak wyszedł :)

      Usuń
  10. pyszne ciacho .

    OdpowiedzUsuń
  11. Planuję zabrać się za tą pyszność tylko ciekawi mnie gdzie można dostać ten jogurt bo szczerze mówiąc nie spotkałam się z nim w sklepach..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję najczęściej w Lidlu :) ale dostępne są w każdym większym markecie ;)

      Usuń
  12. Witam,

    W jakiej ilosci trzeba rozmieszac zelatyne? W malej, na dnie szklanki?

    Pozdrawiam,

    Anita

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...