środa, 19 grudnia 2012

Czekoladki z orzechami w miodzie

Bomba kaloryczna! Nie no bez przesady...jeśli poczęstujemy się jedną czekoladką to nic złego się nie stanie. No chyba, że nie będziemy mogli przestać jesć, a to bardzo możliwe ;) 
Pomyślałam, że trzeba jakoś połączyć czekoladę i orzechy. No i wyszło coś takiego. Na odchudzanie raczej nie jest to polecane, ale czasami trzeba zaszaleć, ja dziś zjadłam ogromną ilość i nie żałuję ;)



Co potrzebujemy:
  • tabliczka mlecznej czekolady (może być gorzka, będą mniej słodkie)
  • ok 150 g orzechów włoskich
  • kilka łyżek miodu


1. Orzechy wysypujemy na folię spożywczą, przykrywamy drugą i delikatnie rozwałkowujemy wałkiem, aby zostały małe kawałki. Wrzucamy je do miseczki i dodajemy stopniowo miód, mieszając, aż do momentu, gdy masa będzie jednolita i lepka.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (>>KLIK<<). Wlewamy do foremki, mniej więcej do połowy. Następnie nakładamy masę orzechowo-miodową i wkładamy na jakieś 15 - 20 minut do zamrażarki. Gdy czekoladki zastygną, mozemy sie częstować. UWAGA! Bierzemy po jednej ;)

SMACZNEGO



19 komentarzy:

  1. o matko!!!!!!!!!:D:D:D:D obłędne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto by się odchudzał w okresie świątecznym.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne :) Robią konkurencję kupnym!

    OdpowiedzUsuń
  4. O! to wygląda super prosto :D każdy da radę

    OdpowiedzUsuń
  5. No i dodaję blog do obserwowanych. :) Super przepisy do tego moja imienniczka i podobny wiek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności! Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. jasne że czasem trzeba zaszaleć :P potem można spalić ćwicząc :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowite połączenie czekolady i orzechów. Gratuluje pomysłu. Teraz tylko muszę znaleźć czas, aby to cudo zrobić

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bosko, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej, jakiś świety mikołaj mógłby przesłać do mnie pudełeczko takich ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. a jakie foremki stosujesz? ładnie później z nich wychodzą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stosuję silikonowe, fajnie z nich później takie czekoladki wyskakują :) Ale wiadomo - trzeba sie z nimi delikatnie obchodzić.

      Usuń
  12. te ciastka mają zęby:) Toż to odlewy szczęki:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, no tego to nigdy nie zauważyłam ;D

      Usuń
  13. Ile z tego przepisu wyjdzie tych serduszek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło ok 13. Zależy jakiej wielkości mamy foremki :)

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...