czwartek, 25 października 2012

Muffinki z kawałkami czekolady

100 post na moim blogu i po długiej nieobecności, w mojej kuchni znów zawitały muffinki. Tym razem z czekoladą, ale już mam dwa inne pomysły na babeczki. Mam nadzieję, że wyjdą super i się z Wami podzielę. Przepis z którego korzystałam jest już wypróbowany, jedynie dodałam do niego kakao i czekoladę. Wcześniej robiłam te muffiny z jagodami i wyszły rewelacyjne (Przepis na muffinki z jagodami). Te były tak samo dobre, a mam nadzieję, że następne będą jeszcze lepsze :)



Co potrzebujemy: (przepis na ok 19 muffinek)
  • 1 jajko
  • 125 ml oleju
  • 350 g mąki
  • szklanka mleka
  • 130 g cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego 
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 3 łyżki kakao
  • 1/3 tabliczki czekolady białej i deserowej



 1. Suche skladniki (oprócz czekolady) mieszamy z mokrymi. Miksujemy na gładką masę lub mieszamy. Wtedy ciasto może mieć grudki, ale jest bardziej puszyste. Następnie dosypujemy pokruszoną na małe kawałki czekoladę (np za pomocą wałka) i delikatnie mieszamy.

 2. Przekładamy ciasto do formy na muffiny lub do papilotek (ciasto jest nieco klejące wiec możemy sobie pomóc drugą łyżką). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 - 25 minut. Trzeba sprawdzać, kiedy ciasto będzie dobre.

SMACZNEGO

12 komentarzy:

  1. Cudowne :) Taka muffina do kawy to coś idealnego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, taka muffinka musi smakować cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne te twoje muffiny! Skusiłabym się na jedną -zwłaszcza że uwielbiam wszystko co z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  4. ten kto wynalazł muffinki z czekoladą powinien dostać nobla ;)
    Pozdrawiam! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapomniałam kupić cukier, więc z braku laku dodałam 100g cukru pudru. Muffinki wyszły dzięki temu mniej słodkie i właśnie dlatego fantastyczne! Z tych proporcji wyszło mi 18 dużych, wyrośniętych muffinów, także przepis wydajny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też zawsze wychodzi ok 18-19 muffin, a to sporo :) pozdrawiam

      Usuń
  6. Za dużo mąki. W ogóle nie chciało się związać. Też 25 minut to połowa czasu pieczenia. Kiepsko przygotowany przepis i nie sprawdzony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis sprawdzony, innych tutaj nie zamieszczam ;) przykro mi, że nie wyszły.

      Usuń
  7. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...