niedziela, 9 września 2012

Rogaliki bez jaj

Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne, proste rogaliki, do których nie wykorzystujemy jaj. Są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. W środek możemy włożyć co tylko chcemy no. jabłka, ser twarogowy, marmoladę, dżem itp. Moje rogaliki może nie są piękne (wycinane na szybko), ale nie o wygląd przecież chodzi, ale o smak. Spróbujcie, a pokochacie je :)




Co potrzebujemy:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka śmietany ukwaszonej 12% lub 18%
  • ok 20 g drożdży


1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka lub wrzucamy bezpośrednio pokruszone. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Rozwałkowujemy i wycinamy rogaliki (w moim przypadku kwadraty ;p). Do środka wkładamy co tylko chcemy. Pieczemy w 180 stopniach, przez około 25 minut, aż do zrumienienia.

2. Ciasto nie jest słodkie, więc na końcu możemy polukrować rogaliki.

SMACZNEGO

10 komentarzy:

  1. Ja robię rogaliki drożdżowe, ale te Twoje wydają się jeszcze lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no bez jaj, wyglądają super :P Ahah :3 Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie rogaliczki muszą być przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne! jeden rzut oka i się w nich zakochałam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają super krucho i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile mniej więcej wychodzi tych rogalików??? A i jakiej wielkości zrobiłaś te kwadraty? :) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wycinam na "oko" ;) mniej wiecej o średnicy 9 cm. Wychodzi ok 35 rogalików.

      Usuń
  7. Zrob walek podziel na 4czesci.Kazda czesc rozwakuj na ksztalt kola, kolo podziel na 8 czesci,nalóz nadzienie na najdłuzsza czesc .i zwjaj do przodu, wyjdzie 32 sztuki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...