czwartek, 9 sierpnia 2012

Domowy chleb - szybko i prosto

Kto nie lubi domowego chleba? Nigdy wcześniej go nie robiłam, ponieważ kojarzył mi się z tym, że trzeba mieć specjalną machinę do pieczenia, jakąś konkretną mąkę, zakwasy i inne cuda. Jak się okazało można przygotować swój własny chleb bardzo szybko i prosto. Jestem strasznie dumna z mojego pierwszego chleba. Nie myślałam, że kiedyś sama go będę piec. Wyszedł pyszny, z chrupiącą skórka i jeszcze kształte miał bardzo ładny. Jadłam go prawie na ciepło, a jak się okazało rano był jeszcze lepszy. Kto by pomyślał, że osoba bez doświadczenia w kuchni samodzielnie upiecze chleb? I to naprawde dobry :) Polecam gorąco, nie pożałujecie :) Mówię Wam - to nic trudnego. Powodzenia ;)






Co potrzebujemy:
  • mąka (około 500-600 g)
  • 300 ml wody
  • 50-60 g drożdży (ja brałam nawet niespełna 40g)
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • przyprawy, zboża, itp (opcjonalnie)



1. Do miski wlewamy letnią wodę, olej, sól, cukier i kruszymy drożdże. Mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników i rozpuszczenia drożdży. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i mieszamy. Gdy zrobi nam się gęste ciasto, możemy wyjąć na stolnicę i wyrabiać ręką. Dosypujemy mąkę do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i otrzymamy gładką masę. Moje ciasto troszkę się rozchodziło, ale jak widać nie przeszkodziło to w niczym, ponieważ chleb ma ładny kształt. Odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto urosło. Ja po pół godziny już wkładałam do piekarnika ;) Nie mogłam czekać.

2. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Gdy chleb nabierze ładny kolorek, możemy wyciagać.

SMACZNEGO ;)



12 komentarzy:

  1. lubię takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, juz czuje jego zapach!

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę wszsytkim, którzy pieką własny chleb. Zapach w kuchni musi być niesamowity:)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. oooooo, chętnie wypróbuję Twój przepis;)

    chlebek piękny;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chwilę mnie nie było na blogu a tu takie nowości!
    Wow! Podziwiam za odwagę :) Robienie swojskiego chlebka brzmi juz calkiem profesjonalnie;) Aczkolwiek na jutrzejszy obiadek skuszę sie na którąś opcję naleśniczków;)
    Pozdrawiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy- najlepszy;) I ten zapach w trakcie pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  7. szybki, prosty, ale domowy- najlepszy!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy w podanej ilości drożdży nie ma pomyłki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj zgadza się, już poprawione. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. spodobał mi się twój przepis ze względu na prostotę. upiekę dziś dla dzieciaków na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam ten chleb. nie doczekał ostygnięcia w spokoju. jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Nasze oczekiwania też spełnia w 100% ;)

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...