środa, 29 sierpnia 2012

Bułeczki z kruszonką

Dzisiaj przyszedł czas na bułeczki. Miałam ostatnio ogromną ochotę na takie domowe pyszności. Nie mają idealnego kształtu, mają nieco twardą skórkę (nie trzymajcie ich zbyt długo w piekarniku! ;)), ale komu to przeszkodza, skoro smakują idealnie. Następnym razem dodam wiecej cukru i będą całkiem na słodko. Można iść do sklepu i kupić takie pyszne, złociste i w ogóle, ale lepiej mieć satysfakcje, że zrobiło się je samemu. Uwierzcie, że wtedy smakują jeszcze lepiej ;)




Co potrzebujemy: 
Ciasto
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 25-30 g drożdży
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki mąki
  • 70 g cukru

1. Ciasto. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy mąkę, roztopione masło i szczyptę soli. Ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto wyrosło.

2. Z ciasta formujemy kulki. Jeśli będzie klejące, dodajemy mąki. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Robiłam ja troszkę na oko. Do miękkiego masła dodajemy troszkę mąki i cukru. Wyrabiamy ręką ciasto i dodajemy znów makę i cukier, aż uzyskamy twardą masę. Nastepnie ścieramy ją na tartce o małych oczkach i obsypujemy babeczki. Bułeczki możemy wcześniej przesmarować białkiem.

3. Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut. (Trzymałam 30 minut i skórka wyszła nieco twarda, więc lepiej wyjać troszkę wcześniej)

SMACZNEGO



13 komentarzy:

  1. Pyszne ;) Poproszę też bułeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu,
    wyglądają jak malowane! :-)
    I zawsze domowe są najlepsze, to też moje motto!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ one urocze ;) w sam raz na śniadanko!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupowaliśmy takie na przerwach w liceum - pod szkołą była cukiernia.
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze najpierw obskubuje kruszonkę! :D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przydadzą mi się takie od wtorku do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne bułeczki, wcinałabym na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niesamowite bułeczki, a ta kruszonka, boska!

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dawna zbieram się do zrobienia jakiegoś pieczywa, chyba skorzystam z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie bułeczki najlepsze zawsze na ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...