sobota, 21 lipca 2012

Szybka pizza na patelni

Przyznam, że nigdy nie sądziłam, że można zrobić coś takiego i jeszcze na dodatek ma mieć smak pizzy? A jednak coś w tym jest. Pierwszy raz, gdy jadłam pizze na patelni, przyznam, że miałam mieszane uczucia, no bo to było coś zupełnie innego, jednakże bardzo mi zasmakowała, przez to sama chciałam ją zrobić. Są to placki, które smaży sie dosłownie chwilę. Niesamowite, że ludzie wymyślają takie pyszne rzeczy. Iealnie smakują w połączeniu z jakimś sosem lub chociażby ketchupem. Wielkie podziękowania dla mamy mojego chłopaka, która udostępniła mi ten przepis. Mniam, jutro też robię ;)





Co potrzebujemy:
Ciasto:
  • 1 jajko
  • mąka kartoflana (użyłam po połowie ze zwykłą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • woda
Farsz: (tutaj może się znaleźć co tylko lubicie)
  • 150g pieczarek
  • 150g startego sera żółtego
  • wędlina/ kiełbasa, szynka, mięso
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • sól, pieprz, papryka w proszku itp.


1. Przygotowujemy farsz. Wszystkie skłaniki kroimy w małe kawałki lub ścieramy na tarce. Pieczarki podsmażamy.

2. Przygotowujemy ciasto (podobnie jak na naleśniki). Jajko rozbijamy, delikatnie ubijamy, a następnie dodajemy proszek do pieczenia. Mąki i wody dodajemy tyle, ile chcemy mieć ciasta. Musimy na zmianę dodawać te dwa składniki i mieszać, aż uzyskamy masę nieco bardziej gęstą niż na naleśniki. Chodzi o to, aby nie rozjeżdżała sie na patelni.

3. Do gotowego ciasta dodajemy farsz i mieszamy. Dodajemy przyprawy wedle uznania - najlepiej dużo, aby ciasto nie było jałowe. Smażymy na oleju. Mogą być duże krążki bądź mniejsze.

4. Najlepiej smakują z sosem lub ketchupem.

SMACZNEGO :)




6 komentarzy:

  1. tez mam przepis na pizzę na patelni jednak inną, musze ten też wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej z patelni jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest dobre, jak juz zaczne jesc weglowodany na nowo za pare miesiecy, to na pewno znajdzie sie w moim repertuarze:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie ;) To mój połówek jest mistrzem w tworzeniu takich wynalazków na patelni, tym byłby zachwycony, więc zapisuje do ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a smażymy z jednej czy 2 stron?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...