piątek, 6 lipca 2012

Ryż zapiekany z jabłkami

A dziś na obiad coś słodkiego. Już drugi raz robiłam zapiekankę ryżową z jabłkami i drugi raz mnie nie zawiodła. A poza tym na ogrodzie zaczęły pojawiać się papierówki, więc dlaczego ich nie wykorzystać? :) Jeśli ktoś lubi słodkie rzeczy na obiad to polecam. Ja kocham ryże, makarony, kluski itp. Mogłabym jeść każdego dnia. Nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego dania, chociaż może się wydawać, że jest pracochłonne. Mus można przygotować dzień wcześniej, a przed obiadem zagotować ryż, później wszystko zapiec w piekarniku i przy niewielkim nakładzie pracy mamy pyszną słodką zapiekankę ;)




Co potrzebujemy:
  • około 1 kg jabłek (ja wykorzystałam papierówki z ogrodu)
  • 4 woreczki ryżu
  • cukier
  • cynamon
  • 3/4 szklanki mleka



1. Rozgotowujemy jabłka tak, aby zrobił się mus, słodzimy je tak jak lubimy.

2. Zagotowujemy ryż, następnie przekładamy go do garnuszka zalewamy mlekiem i dodajemy 4 łyżeczki cukru. Lekko podgotowujemy, cały czas mieszając, aż uzyskamy ryż "na gęsto".

3. Ryż i mus wykładamy warstwami do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Można podawać z cynamonem jeśli ktoś lubi ;)

SMACZNEGO :)



10 komentarzy:

  1. hmm smak mojego dzieciństwa - dodatkowo to ulubiona potrawa mojego taty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały lekki obiadek!pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię, smaki z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. jabłko i cynamon <3 zawsze idealne, obojętne w jakiej postaci podane ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! Zapraszam Cię na mojego bloga:
    http://mystylemyeveryday.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie słodkie obiady :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...