sobota, 28 lipca 2012

Jabłecznik ze śmietaną

Lubicie ciasta z jabłkami? :) Ja szczerze mówiąc nie przepadam za nimi ;p W sumie zjem, ale nigdy raczej nie ogarnia mnie euforia  na myśl o plackach z jabłkami. Póki jednak mamy sezon, że znajdziemy je na drzewkach w ogrodzie (ja mam pełno papierówek), to warto troszkę poeksperymentować. I dzisiaj pierwszy raz zrobiłam takie oto ciasto. Muszę przyznać, że nawet mi zasmakowało. Ze śmietaną komponowało się bardzo smacznie. Zadziwiło mnie, że jest takie lekkie i rozpływa się w ustach. Dzisiaj chyba zmieniłam zdanie o jabłeczniku. Teraz wiem, że może on być naprawdę smaczny. I niebawem znów go zrobię ;) 
Warto zaznaczyć, że jest to dość szybkie ciasto. Oprócz obierania jabłek wszystko idzie bardzo sprawnie :)





Co  potrzebujemy: 
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 10 łyżek oliwy
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszu do pieczenia
Pozostałe składniki:
  • jabłka (np. papierówki)
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fix
  • 1 żelatyna
  • 1 cukier waniliowy

*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm


1. Przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy.

2. Jabłka kroimy na połówki lub ćwiartki, wykrawamy "wnętrzności" i układamy jedno przy drugim na blaszce. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem waniliowym. Na to wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min (może być krócej, może być dłużej, wszystko musi się ładnie zapiec).

3. Na przestudzony placek wylewamy śmietanę, ubitą ze śmietan-fixami i żelatyną. Wierzch możemy posypać cynamonem.

SMACZNEGO ;)

7 komentarzy:

  1. Wszyscy kuszą - szarlotkami, jabłecznikami... Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie, nie pogardziłabym kawałkiem do kawy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja lubię jabłkowe wypieki! :-) i Twój jabłecznik baaardzo mi się podoba! i muszę się przyznać, ze w szczególności jednak podoba mi się ta śmietanka u góry <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja o papierówkach mogę zapomnieć - nie ma... Pamiętam, że jak byłam mała, mój Dziadek posadził na działce jabłonkę - pierwsze siedem jabłek było ogromnym wydarzeniem. I choć kwaśne jak smok, to najpyszniejsze :)

    A ciasto wygląda wspaniale - śmietanka wyjątkowo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mhmm, ja poproszę kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamierzam wypróbować Twój przepis,wygląda super!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...