środa, 4 lipca 2012

Domowy dżem morelowy

Ponieważ ostatnio robiłam dżem wiśniowy i wyszedł bardzo dobry, a dziś trafiłam na morele, postanowiłam znów zrobić coś słodkiego. Dżemy domowe są pyszne i z całą stanowczością je polecam. Poza tym, jak już pisałam w poprzednim poście o dżemie wiśniowym, kiedyż myślałam, że zrobienie takiego dżemu to sporo roboty. Myliłam się i każdy na pewno znajdzie czas by go zrobić. Dzisiaj na kolacje zjem sobie chrupiącą bułeczkę z tą słodką pysznością :) mmm...zróbcie sami, nie pożałujecie ;)
Przepis znajdziecie na każdym cukrze żelującym. Z porcji  1 kg moreli, 400g cukru i pół opakowania cukru żelującego w saszetce, wyszły mi prawie 4 słoiczki.


3 komentarze:

  1. nie ma to jak domowy dżemik:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie taki dzisiaj robiłam, tylko z innych proporcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się w 100% dżemy domowe są o niebo lepsze niż te ze sklepu. Ja na razie nie miałam okazji ich robić. Moja mama jest niekwestionowanym mistrzem drzemów i póki co nie chce oddać mi swego tytułu. Z czasem przejmę po niej przepisy i stanowisko w kuchni przy robieniu dżemów ;).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...