czwartek, 7 czerwca 2012

Nachos z sosem serowym

Od zawsze chciałam je zjeść, a zrobienie samodzielnie, sprawiło mi jeszcze więcej radości :) Bardzo fajna przekąska na nadchodzący czas Mistrzostw Europy, ale także na każdy inny wieczór filmowy. Raz spróbowałam i będę je na pewno robić częściej. Poza tym przepis jest bardzo prosty i nie trzeba wielkich zdolności kulinarnych do ich przyrządzenia. Polecam :)





Z tej porcji wyszło mi około 80 nachosów, więc myśle, że sporo :)

Co potrzebujemy: 
Nachos:
  • 120g mąki (może być po połowie zwykła i kukurydziana)
  • 50ml wody
  • szczypta soli
  • przyprawy (ja użyłam oregano, kurkumy i chilli)
Sos serowy:
  • 1 serek topiony
  • 2 plasterki żółtego sera
  • mleko
  • przyprawy (sól, pieprz, oregano)

1. Mąkę z wodą wyrabiamy, aż do uzyskania masy. Dodajemy dowolne przyprawy Rozwałkowujemy na stolnicy do momentu, aż ciasto będzie cienkie na około 1mm. Wycinamy trójkąty.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy przez chwilę trójkąty, aż zarumienią się, a boki będą się wyginać. Odwracamy je na drugą stronę i powtarzamy czynność.

3. Ser topimy na patelni, dolewając trochę mleka, aby się nie przypalił. Gdy masa będzie jednolita możemy zdjąć z ognia i podawać.

SMACZNEGO :)



Jeśli ktoś lubi słodkie przekąski to polecam inne dostępne na moim blogu przepisy:

23 komentarze:

  1. skusiłabym się:)fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. jako przekąska przy meczu - super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, na pewno spróbuję:)
    Powiedz mi tylko, czy tego oleju ma być sporo jak przy smażeniu frytek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Może taż sama zrobię nachos! Kusząco wyglądają:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oleju nie musi być dużo, ale dobrze będzie jeśli będą nieco zanurzone ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile nachosów wychodzi z tego przepisu? bo nie wiem czy starczy dla 4 osób :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło mi około 80 nachosów, a porcja jest naprawdę mała, więc myślę, ze to sporo :)

      Usuń
  7. super, dzięki ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie upiekłam. Wyszły super, lekko napompowane powietrzem ale chrupiące.sos prosty do zrobienia i smaczny. Radzę dolać troszeczkę więcej mleka bo jak przestygnie to ser żółty się zastygnie i będzie gęste. Mam 7-osobową rodzinę więc robiłam z dwóch porcji.

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm... wygląda smacznie :D zrobie na urodziny mojego taty :D już mam ochotę :D :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki to ma być serek topiony?

    OdpowiedzUsuń
  11. polecam dodac przyprawe do gyrosa :) i sól oczywiście efekt pycha !

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy może być swej topiony śmietankowy ? Dobry będzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować :) myślę, że nie ma to różnicy ;)

      Usuń
  13. A czy można je upiec w piekarniku? Albo po prostu wrzuć do głębokiego oleju jak frytki?

    OdpowiedzUsuń
  14. Nachos zrobiłem z gotowych tortilli, ale sos serowy według tego przepisu - wyśmienity, pasował idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. A ty dodawałaś po pół szklanki mąki kukurydzianej i pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz brałam po połowie, raz brałam tylko pszenną i wyszły tak samo ;]

      Usuń
  16. W jakiej temperaturze można je piec w piekarniku? Nie lubię smażyć :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowo 180 stopni proszę spróbować ;]

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...