sobota, 2 czerwca 2012

Ciasto Pszczółka z orzechami włoskimi

Przyszedł czas na jakieś ciasto ;) Przepis dostałam od mamy chłopaka i robiłam je pierwszy raz. Jest bardzo prosty w wykonaniu i słodki. Wierzch troszkę twardawy, ale całość rozpływa się w ustach. Jeszcze na pewno kiedyś go zrobię. Zastanawiałam się skąd nazwa Pszczółka. Chyba przez to, że jest słodki. Dla wielbicieli takich placków to strzał w dziesiątkę. Ja wypróbowałam i polecam ;)





Co potrzebujemy: 
Ciasto:
  • 150g margaryny
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 380g mąki
Masa
  • 120g orzechów włoskich
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki mleka
1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Masło rozdrabniamy z mąką, dodajemy jajka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wyrzucamy na stolnicę i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia (ja zrobiłam na 25x30). Jeśli ciasto jest klejące można wrzucić na blachę bez konieczności rozwałkowywania i rozprowadzić ciasto.

2. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy resztę składników. Mieszamy, aby orzechy się nie przypaliły. Gotujemy, aż masa nie zgęstnieje. Gdy będzie gotowa wykładamy na blachę.

3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Jeśli wierzch będzie się przypalał można na wierzch położyć papier.

SMACZNEGO!! :)




4 komentarze:

  1. Pycha:) mam ochotę na jeden kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czemu nazywa się pszczółka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie sama się nad tym zastanawiałam ;) myślę, że może przez to, iż jest taki słodki. Ale to tylko domniemania ;p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...