poniedziałek, 28 maja 2012

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

To jest chyba moja najbardziej ulubiona zapiekanka. Po pierwsze jest prosta i szybka w przygotowaniu, a po drugie jest bardzo smaczna. Przepis kiedyś dostałam od kogoś z rodziny i zmodyfikowałam go na swój sposób. Teraz robiłam ją w piątek więc musiała być bez mięsa, ale zazwyczaj robię ją z filetem z kurczaka. Obydwie wersje są super. Czasami łączę i kurczaka i pieczarki. 
Polecam z całego serducha ;)




Co potrzebujemy:
  • 400g pieczarek  (może być też filet z kurczaka)
  • 3-4 torebki ryżu
  • 1/3 słoika majonezu
  • koncentrat pomidorowy
  • 300g startego żółtego sera

1. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać pieprz i sól do smaku. Ugotować ryż i zetrzeć żółty ser.

2. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy pierwszą warstwę ryżu. Smarujemy majonezem i koncentratem. Następnie nakładamy warstwę pieczarek, a na nie posypujemy starty ser. Następnie robimy jeszcze jedna taką samą warstwę.

3. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 15-20 min. Wyjmujemy kiedy widzimy, że ser się rozpuścił. Nie czekamy za długo, aby nie zaczął przypalać się po bokach.

SMACZNEGO :)


12 komentarzy:

  1. Mmm... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i tak samo pysznie smakuje :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię czasem takie zapiekanki, właściwie to można ją zrobić w sposób pożyteczny, wykorzystując składniki, które akurat mamy w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wreszcie się doczekałam słynnego przepisu :D bo od Sylwii nie mogłam się doprosić :P teraz trzeba wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Łohohohoh, uwielbiam zapiekanki, zwłaszcza, że jestem vege więc ta jest dla mnie właśnie. Spróbuję na bank.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla każdego coś smacznego. Polecam serdecznie w wersji zawierającej kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A w wersji z kurczakiem to jak zrobić? Podsmażyć wcześniej tego kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wcześniej musimy podsmażyć kurczaka na patelni, aby nie był surowy i dodajemy go zamiast pieczarek.

      Usuń
  9. A ja zamiast ryżu dodałem jedną paczkę makaronu ryżowego ugotowanego na kostce bulionu grzybowego wyszła pyszna żona i syn byli zachwyceni.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...