środa, 30 maja 2012

Dwukolorowy deser z kaszy manny

Kaszka błyskawiczna smakuje dobrze nie tylko wylana do miseczki, ale także można z niej łatwo przygotować szybki i pyszny deser. Pierwszy raz zrobiłam coś takiego i na pewno będę to robić częściej. Lubię zwykłą kaszkę, ale ta smakuje równie dobrze. Dodatkowo dodałam czereśnie, aby troszkę przełamać smak.
Dla miłośników kaszy manny idealny deser ;)




Co potrzebujemy:
  • 2 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • cukier
  • 2 łyżeczki kakao
  • dodatki, np. czereśnie

1. Do rondelka wlewamy około 1,5 cm wody, solimy. Czekamy, aż się zagotuje i dodajemy 4 łyżki kaszy. Cały czas mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. 

2. Gdy kaszka zacznie robić się gęsta, wlewamy szklankę mleka i cały czas mieszamy. Słodzimy tyle ile lubimy.

3. Zdejmujemy z gazu i wlewamy, np. do kartonika po lodach. Chodzi o to, aby można było wyciąć kwadraty, gdy kasza wystygnie.

4. Tę samą czynność powtarzamy z drugą kaszką, do której dodajemy kakao, aby była ciemna.

5. Na koniec możemy odpowiednio udekorować. Ja podałam je z czereśniami (na zdjęciu są z pestką w środku, aby ładnie się prezentowało, najlepiej jednak pozbyć się ich ;))

SMACZNEGO!!





6 komentarzy:

  1. U mnie też sporo czereśni ale zdecydowanie wole je jeść solo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowo. Już dawno nie jadłam kaszy manny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, szybki i pyszny deser :) Ja bardzo lubię kaszki dla dzieci :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł :)) do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, że z kaszy manny można takie fajne deserki zrobić;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...